Chezue » Specials » Overgewicht

Overgewicht: hoe kom ik op gezond gewicht

Overgewicht: hoe kom ik op gezond gewicht Waar begin je als je een overgewicht hebt. Er is al zoveel over gezegd en geschreven, maar uiteindelijk begint het bij jezelf. Het is vaak veel complexer dan simpelweg te veel eten, en er komt vaak ook meer bij kijken dan een of ander dieet volgen. Door bewuster te worden van de oorzaken van het eigen overgewicht, en de manier van denken, kan je een eerste stap zetten in daadwerkelijk effectief de strijd tegen het overgewicht aan gaan. Overgewicht heeft ook te maken met onder andere je manier van denken en je gedrag.


Oorzaken van overgewicht

Hoewel langdurig teveel eten inderdaad een oorzaak kan zijn van overgewicht, ligt het toch iets genuanceerder. Overgewicht kent vele oorzaken, zoals bijvoorbeeld erfelijkheid of gebruik van bepaalde medicijnen.

Wat doet overgewicht met je

Er is veel informatie te vinden over de gevolgen en risico's van overgewicht op de gezondheid en het lichaam. Maar overgewicht brengt ook emotionele, psychologische en sociale gevolgen met zich mee. Het is belangrijk om deze kant niet te onderschatten en hier bewust van te zijn.


Begin bij je hoofd

Het is zo makkelijk gezegd: afvallen, je moet het gewoon doen. Maar hoe verander je je eetpatroon als alles in je systeem gericht is op je huidige manier van eten? Voordat je je in allerlei diëten en methodes stort, is het goed om eerst eens goed naar jezelf te kijken en wat je moet veranderen om effectief de strijd aan te gaan.

Afvallen door bewegen: spiertraining

Een zeer effectieve manier van bewegen die bijdraagt aan een gezond gewicht is krachttraining. Natuurlijk kan je alleen op je voeding gaan letten en gezonder gaan eten, maar als begrijpt wat het effect van krachttraining op het lichaam is, zal de stap naar de sportschool misschien minder groot zijn.

Meer informatie over gezonde voeding, die ook hoort bij een gezond gewicht, vind je in de special: Gezond eten
Oorzaken van overgewicht

Oorzaken van overgewicht

Je ziet iemand lopen die duidelijk een pondje te dik en een maatje te groot is. De conclusie is al snel getrokken: “eigen schuld, moet je maar niet zoveel eten”. Hoewel langdurig teveel eten inderdaad…

Overgewicht, wat doet het met je

Er is veel informatie te vinden over de gevolgen en risico's van overgewicht op de gezondheid en het lichaam. Maar overgewicht brengt ook emotionele, psychologische en sociale gevolgen met zich mee. H…
Afvallen? Begin bij je hoofd

Afvallen? Begin bij je hoofd

Het is zo makkelijk gezegd: afvallen, je moet het gewoon doen. Maar hoe verander je je eetpatroon als alles in je systeem gericht is op je huidige manier van eten? Hoe vecht je tegen de onbedwingbare…
Kom op gezond gewicht: train je spieren

Kom op gezond gewicht: train je spieren

Het wordt zo vaak gezegd: Wil je afvallen, dan moet je meer bewegen. Een zeer effectieve manier van bewegen die bijdraagt aan een gezond gewicht is krachttraining. Natuurlijk kan je alleen op je voedi…
Gepubliceerd door Chezue op 28-09-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.